Visninger: 519

Brandfare

Danske Beredskaber opfordrer til stor forsigtighed og omtanke, når man færdes i naturen på denne tid af året. Derfor er foråret og sommer højsæson for naturbrande. På denne tid af året er det særligt i græs-, klitområder og tørre sommerhusområder at naturbrandene opstår. 

”Det overrasker tit folk, at vegetationen er så brændbar på denne tid af året, og vi kan godt forstå det, for det virker ikke umiddelbart særlig logisk, at naturen er tør, når vi har haft sne og regn i en lang periode i februar og marts, ja sne 1.april. Men problemet er, at det frosttørrer og så skal der ikke særlig meget til at antænde lidt vissent græs eller visne blade.”

De seneste uger har en del af landets kommunale beredskaber oplevet at blive alarmeret til naturbrand.

Tag forholdsregler ved brug af åben ild

I foråret er det især aske, afbrænding af haveaffald og brug af ukrudtsbrænder, der forårsager naturbrandene og i denne tid er det i højere grad uforsigtighed med grill, bål og cigaretskodder i naturen, ud over høstbrandene, som sender de danske beredskaber på opgaver.

”Man skal altid være opmærksom, når man har med åben ild at gøre – men i foråret er det om muligt endnu mere vigtigt, fordi det er en brandfarlig tid på året.

Den øgede risiko for naturbrande skal dog ikke afholde nogen fra at nyde det gode sommervejr, som for alvor meldte sin ankomst for 3 uger siden.

”Hold øje med vinden, og tænd for bålet eller grillen med omtanke. Det samme gælder brugen af ukrudtsbrænder. Hav slukningsmidler inden for rækkevidde – fyld en spand med vand, rul haveslangen ud eller find håndslukkeren frem. På den måde vil du ofte kunne slukke en eventuel brand selv, inden den når at udvikle sig,”.

Ved tvivl omkring brandslukning eller udvikling af brand og tilskadekomne bør man altid ringe 1-1-2.

Fem gode råd fra Danske Beredskaber

  1. Brug dine sanser – ser græsset vissent ud, eller mærkes det meget tørt, skal du være særligt opmærksom. Tjek vindforholdene, og tænd kun bål eller grill i stille vejr.
  2. Hav altid slukningsmidler inden for rækkevidde, når det er tørt – brug haveslangen eller havevandkanden.
  3. Tænk over, hvor du bruger ukrudtsbrænderen – skure og udhuse af træ er også brændbare.
  4. Brug maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand.
  5. Forlad aldrig bål, grill eller anden ild.